𝐀𝐦𝐩𝐫𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐒𝐮𝐧𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐈𝐈 – cel de-al doilea film de mediu metraj produs de Asociația VAR – este o producţie ce reflectă chintesența unui proiect dedicat adolescenților și preadolescenților hipoacuzici (purtători de implant cohlear/proteze auditive) din România.

Timp de 10 săptămâni (ianuarie – martie 2022) 16 tineri reuniți din diferite regiuni ale țării au fost provocați, prin intermediul atelierelor on-line bazate pe tehnici de terapie prin joc, percuție, confecționare de marionete și arte vizuale (film, desen și fotografie) să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, generând viziuni și creații proprii.

În cele două luni au reușit să realizeze, îndrumați de echipa de implementare a proiectului, peste 400 de materiale video și audio care, în etapa de post producție, au trecut printr-un atent proces de selecție. Astfel, imaginile și sunetele care se regăsesc în film pun în valoare identitatea, resursele, căutările și dorințele lor.

Prin intermediul acestui film inițiatorii își propun să promoveze diversitatea și toleranța, crescând astfel gradul de conștientizare și acceptare a realității acestor tineri. Publicul are ocazia să descopere viziuni și abordări unice – realități văzute, auzite și simțite de ei. Un dialog sincer între creatori și public larg.

𝐔𝐧 𝐟𝐢𝐥𝐦 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐝𝐞:

Natalia Almași / Anisia Banculea / Elena Bușu / Ioan Nectarie Kristensen Chelcea / Nicolae Teodor Kristensen Chelcea / Andrei Drăghici / Liviu Enescu / Nicola Ghinea / Constantin Nectarie Gora ”Costea” / Sonia Mihăilescu / Șerban Mina / Alexandru Mocanu / Matei Mortu / Luana Popa / Albert Sivriu / Cătălina Vasile

𝐄𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚:

Vero Nica: documentare/scenariu/coordonator proiect

Magda Cernea: coordonator / îndrumător ateliere

Andu Dumitrescu: regie/ sound design/ montaj

Nicoleta Codorean (Marriolle) – păpușar / coordonator atelier păpuși

Alex Neagu – muzician/coordonator atelier percuție

Mihai Pilcă – specialist comunicare
_______________

Amprenta Sunetului editia a II- a este sustinut de Cochelar – pentru ca fiecare copil sa auda si sa fie auzit. Auziti acum. Si pentru totdeauna

Proiect sprijinit de Fundatia Pentru Comunitate si MOL Romania prin programul MOL pentru sanatatea copiilor.

_______________

Asociații Partenere: “Ascultă viața”, “Audiosofia”, “Koala RAV”, “Perspective pentru Copiii Hipoacuzici”, “Auzi Înțelegi Trăiești”, ”Darul Sunetului”, ”Să auzim glasul mamei”

Sittannavasal International Film Festival – Best social awareness short film

Best International Film Festival – Best educational film / Honorable mention.

Rohip International Film Festival – Best Social Awareness short film.

AMPRENTA SUNETULUI #2

Amprenta Sunetului” – ediția a II-a

Artivism Terapeutic pe Timp de Pandemie

BUCUREȘTI – Asociația VAR Cultural lansează a doua ediție a proiectului “Amprenta Sunetului,” printr-o serie de zece ateliere on-line dedicate tinerilor hipoacuzici din diferite regiuni ale țării. Procesul de selecție se va derula in luna Decembrie 2021, iar in perioada ianuarie-martie șaisprezece tineri (între 14-18 ani), purtători de implant cohlear/proteze auditive, vor fi conduși într-un întreg demers terapeutic de o echipă de profesioniști. În sesiunile săptămânale se vor aplica tehnici de terapie prin joc, dramaterapie, percuție și confecționare de marionete. Înscrierile se pot face la adresa de e-mail  amprenta.sunetului@gmail.com până pe 20 decembrie 2021. Evoluția proiectului poate fi urmărită pe pagina de facebook “Amprenta Sunetului.”

Echipa de implementare (dramaterapeut, percuționist, artist păpușar, documentarist, artist vizual) vizează afirmarea identității participanților, exprimarea provocărilor cu care se confruntă cât și îmbunătățirea mecanismelor și strategiilor de reziliență. Documentarea întâlnirilor va fi realizată concomitent cu integrarea produselor artistice și a materialelor video realizate. Etapă finală a proiectului va conduce la realizarea unui film de mediu metraj rezultat exclusiv din contribuțiile tinerilor și reflectând experiențele acestora.

Organizatorii propun un nou mod de comunicare, de relaționare cu realitatea senzorială și emoțională a grupului țintă cât și un liant artistic în facilitarea dialogului social între acest grup și publicul larg. Lansează simultan o provocare pentru  implicare colectivă în promovarea toleranței și a diversității, demarând o campanie de sensibilizare a publicului prin mediatizarea proiectului. Lansarea mediu metrajului va avea loc atât on-line cât și în cadrul unui eveniment organizat în București.

Echipa:

  • Vero Nica: manager de proiect / documentarist/ asistent comunicare
  • Magda Cernea: psiholog/audiolog
  • Andu Dumitrescu: identitate vizuală/producție și post producție mediu metraj
  • Mihai Pilcă: Specialist comunicare
  • Teodor Stan: responsabil comunicare, Președinte al Forumului de Cercetare a Imigrației, Washington DC
  • Nicoleta Codoreanu (Mariolle) – artist păpușar/consilier dezvoltare personală prin arta păpușarului
  • Alexandru Neagu – muzician/coordonator atelier percuție

________________________________________________________________________________

Amprenta Sunetului ediția a II-a este susținut de Cochlear – pentru ca fiecare copil să audă și să fie auzit. Auziți acum. Și pentru totdeauna.

_______________________________________________________________________________

Proiect sprijinit de Fundația Pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor

________________________________________________________________________________

Asociații Partenere: “Ascultă viața”. “Audiosofia”, “Koala RAV”, “Perspective pentru Copiii Hipoacuzici”, “Auzi Înțelegi Trăiești”, ”Darul Sunetului”, ”Să auzim glasul mamei”

_____________________________________________________________________________

Parteneri mass-media: Radio România Cultural, MODERNISM, IQads, The Institute, România Pozitivă