Iulia Pănoiu

“Circo Depressivo” este un proiect care a pornit din experiența unei burse de studiu de 6 luni la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano.

Acest proiect este despre trăiri, sentimentul trăirii într-un circ cu glume răsuflate și stare de neputință.

Numele temei, ”Circo Depressivo”, este în italiană pentru a defini și mai bine perioada petrecută la facultatea din Milano, a cărei atmosferă trimitea cu gândul la un circ cu clovni agitați, care aleargă unul spre celălalt, care își pun piedici și se mâzgălesc.

Încercând să se integreze, artistul nu se putea vizualiza decât ca un nou număr în acest spectacol trist, care îi sporea dorul de casă. Pentru ca acest proiect să surprindă în mod special stările, trăirile și sentimentele personale ale artistului și nu doar câțiva clovni triști, s-a născut ideea autoportretelor. Date fiind circumstanțele legate de pandemie, posterele au fost realizate și prezentate exclusiv digital.

Toți acești clovni reprezintă o parte a stărilor și sentimentelor în zilele de facultate.

”Primo giorno, 30 sett” reprezintă prima zi de facultate la Milano și exprimă o stare de bucurie, ușor afectată de gândul adaptării în peisaj.

”Il grande shock”,”Revisione”,”Tecnologia della carta” și ”Esami finali” marchează momente de neputință și neînțelegere. Șocul vine din faptul că nimic nu este conform așteptărilor, diferențele de gândire și practică sunt foarte mari și nimic nu se leagă.

”Dissimulazione”,”Riconciliazione”, ”Facendo amicizia”, ”Workshop a Bari” și ”Telefono a casa” sunt sentimentele de integrare, acceptare, de disimulare a fericirii în aceste clipe, pentru a putea merge mai departe. Un telefon dat familiei de acasă, o mică reuniune cu o persoană cunoscută îți oferă curajul de a termina cu bine semestrul.

”Il mio compleano”/ ”Ziua mea de naștere” vorbește despre 18 februarie, ziua în care artistul s-a sărbătorit singur în această țară, fără prieteni, ci doar cu gândul la petrecere.

”Ultimo giorno, 29 feb” este afișul de final al acestui spectacol depresiv, ultima zi din această experiență a bursei, ultima zi a acestui maraton de momente greu suportabile, ultima zi de dat în spectacol.

După aceste 12 numere de circ în cadrul facultății-gazdă, care se termină cu show-ul menționat mai sus, plecarea spre casă aduce cu ea un alt circ. Unul în care mersul la facultate este interzis două săptămâni, la fel și ieșitul din casă. ”Il ritorno” este posterul bonus al acestui proiect și reprezintă perioada în care greul a trecut și speranța revenirii la normal a început să apară, dar surpriză, acasă începea haosul. Povestea carantinării o știm cu toții, dar pentru artist a fost și mai greu de suportat, având în vedere experiența anterioară.

Iulia Pănoiu (n. 1997) și-a luat licența în grafică în 2018 la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București și a absolvit masterul în Artele Grafice în cadrul aceleiași universități, în anul 2020.În toamna anului 2019 a obținut o bursă de studii în Milano, Italia, timp de 6 luni.A fost bursiera programului Tinere Talente ale Fundației Principesa Margareta a României în 2018.În 2017 a fost coordonatorul atelierului de linogravură din cadrul Festivalului “Street Delivery”. Este pasionată de gravură și stiluri clasice de desen, dar îmbină în lucrările sale și tehnici digitale.A obținut locul III la Bucharest International Print Biennale-Student print în 2016. A participat la numeroase expoziții, atât din București cât și din țară, printre care se numără și Bienala de desen din Timișoara, unde a fost desemnată cu Distincția de onoare.

Împreună cu alți 4 artiști, a realizat prima pictură murală din Uzina Dacia Renault din România.

A coordonat numeroase workshop-uri pentru copii, atât de desen, pictură, cât și de gravură.

Proiect realizat cu sprijinul Display Grup, Impuls Leasing Romania, AMIQ Consulting, ButanGas, interfața.ro, Respiro Dental, powered by Molotow România

Lucrări luminate cu produse AVONI Lighting

Back