CELULAR

Data publicării: 18.09.2023

CELULAR este un demers de cercetare artistică menit să extragă din câmpul generațional ai genZ și Millennials nevoile consumatorilor de cultură, predominant reprezentați de acest segment și să traseze posibile direcții performative relevante pentru publicul din prezent dar și din viitor.

Urmând modelul de multiplicare celulară, cele două performance-uri – CELULAR București și CELULAR Iași – deconstruiesc universul din spatele alegerii unor obiecte personale, precum și tipare mentale și comportamentale, printr-un labirint transgenerațional senzorial.

Valorificând experiența directă cu genZ și Millennials, din prima parte a proiectului, CELULAR București propune spectatorului o variantă gamificată de a parcurge contra cronometru o hartă emoțională proprie pentru a se conecta la celulele performer-ilor, la safe place-ul lor și la o următoare celulă, produs al interacțiunii dintre spectator și actor, cea a viitorului comun.

𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞𝐫𝐚 𝐯𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜 𝐩𝐞 𝟐𝟔 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 – 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟗.𝟎𝟎
𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐁𝐮𝐥𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 – 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐂𝐢𝐮𝐥𝐞𝐢 (𝐛𝐝. 𝐒𝐜𝐡𝐢𝐭𝐮 𝐌𝐚̆𝐠𝐮𝐫𝐞𝐚𝐧𝐮 𝐧𝐫. 𝟏)

𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭, 𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥 𝐝𝐨𝐚𝐫 𝐩𝐞 𝐛𝐚𝐳𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐫𝐞𝐳𝐞𝐫𝐯𝐚̆𝐫𝐢 𝐥𝐚 𝐚𝐝𝐫𝐞𝐬𝐚 𝐝𝐞 𝐞𝐦𝐚𝐢𝐥:
𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭.𝐜𝐞𝐥𝐮𝐥𝐚𝐫@𝐠𝐦𝐚𝐢𝐥.𝐜𝐨𝐦

Cea de-a doua reprezentație va avea loc pe 18 octombrie

Celula artistică: Andu Dumitrescu – regie, video, sound design, concept spațiu,  Vero Nica – documentare, structură text, coordonator workshop-uri, Simona Pop – performer, Alex Mirea – performer, Jenniffer Corrales – artist, coordonator workshop-uri, Magda Cernea – coordonator workshop-uri.

Celule creative: Claudia Amuzică, Alex Andrei, Alexandru Botea, Irina -Maria Constantinescu, Oana Corbu, Alexandra Duța, Maria Florina, George Talmaciu, Ștefana Tărniceru, Mihai Vasilescu.

CELULAR este un demers artistic al Asociației VAR Cultural, implementat în parteneriat cu Teatru FiX, Teatrul Bulandra, trnzit/ Iași,  FITPTI

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Butan Gas.

Parteneri media: Radio România Cultural, VIVA FM, Zile și Nopți, IQads, București FM, România Pozitivă, B-Critic, Revista Cultura.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Data publicării: 10.06.2023

Asociația VAR lansează în cursul acestei luni proiectul CELULAR, un proiect cultural de cercetare, documentare artistică și producție de teatru, menit să implice publicul urban tânăr (20-35 ani) din București și Iași. Cu implicarea a două echipe artistice, a organizațiilor partenere și a unui psiholog, proiectul explorează rolul culturii ca mijloc de exprimare și redefinirea acesteia într-o eră digitalizată.

Gândit ca un joc artistic în rețea, proiectul va lansa un open call (în intervalul 15.06. – 03.07.2023) în care tinerii sunt invitați să selecteze un obiect cu semnificație personală și să trimită o fotografie însoțită de povestea acestuia. În cadrul unei serii de workshop-uri, câte 10 participanți/oraș selectați în urma open call-ului, coordonați de cele două echipe artistice, vor selecta și dezvolta povești pornind de la aceste obiecte. Artiștii și companiile de teatru partenere vor definitiva scenariile și le vor transpune scenic. Cele două spectacole rezultate în urma atelierelor de lucru vor fi prezentate apoi publicului în Iași, București și online. Materialele obținute în acest proces vor alimenta jurnalul CELULAR, publicat și promovat online, pe rețelele de socializare.

Obiectele de zi cu zi cu care ne înconjurăm poartă povești, semnificații și simboluri care cuprind toate aspectele vieții noastre. Proiectul urmărește conexiunea fizică și imaginativă pe care o avem cu aceste obiecte, modul în care acestea dialoghează, permițându-ne să ne exprimăm în moduri noi, care nu sunt limitate de mediul digital.

Structura CELULAR unește caracteristici ale teatrului documentar cu forme circulare de comunicare între public și artiști. Prin implicarea tinerilor în procesul de creație, proiectul are potențialul de a oferi artiștilor noi moduri prin care pot (re)stabili relația cu publicul, atât la nivel ”celular”/individual, cât și la nivel macro. Accentul este pus pe dezvoltarea personalităţii, descoperirea şi valorificarea emoțiilor, crearea unei noi rețele artistice bazată pe încredere și colaborare, iar publicul tânăr este invitat să-și recunoască rolul activ ca celule în cadrul organismului mai larg al culturii.

CELULAR este un proiectul cultural organizat de asociația VAR în perioada iunie-octombrie 2023, în parteneriat cu Teatru FiX, Teatrul Bulandra, tranzit.ro/Iași, Teatrul din Stejar, FITPTI și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de ButanGas.

Parteneri media: Radio România Cultural, VIVA FM, Zile și Nopți, IQads, București FM, România Pozitivă, B-Critic, Revista Cultura.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.