Victor Costache

Personajul M

”Întodeauna am observat că stația de metrou Piața Romană are o arhitectură diferită față de celelalte stații de metrou; cu tavanul jos, peronul îngust și arcadele care unesc galeriile de peron. La toate aceste lucruri am avut timp să mă gândesc în trecerea mea zilnică spre facultate și înapoi.

Inițial, stația Piața Romană nu trebuia să existe. Când s-au început construcțiile tronsonului de metrou Berceni-Pipera, Elena Ceaușescu a ordonat să se facă mai puțin cu o stație de metrou, pe motiv că “bucureștenii au început să se îngrașe și că le-ar prinde mai bine mersul pe jos”. Inginerii s-au decis să elimine “cea mai importantă stație” doar de pe hârtie și să continue în secret construcția acesteia, urmând să o deschidă oficial când necesitatea ei începea să se simtă.

Din perspectiva unui student la arte care trece în rutina sa zilnică prin Piața Romană, am privit cu interes povestea construcției stației care nu trebuia să existe.

În semn de mulțumire față de oamenii care și-au asumat un risc, construind stația Piața  Romană,  aș vrea sa integrez lucrarea mea de ceramică într-un loc liber, creat de trecerea timpului. În plus, am intenția de a nu schimba nici un element rămas de când a fost construită stația (cum ar fi faianța), ci doar să adaug, pentru a completa spațiul deja existent. ”

Victor Costache trăiește în București și este artist vizual, absolvent în 2017 al UNA, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Ceramică. În paralel studiază tehnicile gravurii și tehnici de transfer pe materialul ceramic. În prezent, mediumul artistic în care se exprimă este ceramica, iar prin relația materialite-formă-culoare-textură forțează limitele materialului ceramic și creează o compoziție decorativă contemporană în care fuzioneză pictura, grafica și sculptura.

Din 2015 este cofondator al brandului Design Neaoș, unde lucrează  și în prezent pentru găsirea unor soluții optime pentru decorarea pereților exteriori și interiori cu placaj ceramic sau faianță.

Proiect realizat cu sprijinul Display Grup, Impuls Leasing Romania, AMIQ Consulting, ButanGas, interfața.ro, Respiro Dental, powered by Molotow România. Lucrări luminate cu produse AVONI Lighting.

Back